De kleine Odessa genomineerd voor de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs 2010

De kleine Odessa is genomineerd voor de Gouden uil Jeugliteratuurprijs 2010

De andere genomineerden zijn:

Ditte Merle – Wild verliefd – The House of Books
Wouter van Reek – Keepvogel / Het diepste gat – Leopold
Marita de Sterck – De hondeneters – Querido
Marije Tolman & Ronald Tolman – De boomhut – Lemniscaat

Je kan op De kleine Odessa stemmen via deze link:
www.degoudenuil.be/site/content/formulier_jeugd.asp
Je maakt dan kans op kans op een goedgevulde De Gouden Uil boekenkast met genomineerde boeken uit de laatste tien jaar.
Je kiest zelf welk boek daar volgens jou absoluut in moet staan.

Uit het Juryverslag:

Aan ambitie ontbreekt het debutant Peter Van Olmen niet, aan metier om daarmee om te gaan gelukkig evenmin. Zijn lijvige fantasy-thriller raast in snel tempo voort binnen een strak uitgelijnde compositie. In De kleine Odessa skeelert de lezer samen met de twaalfjarige Odessa langs de suggestieve grens tussen werkelijkheid en fantasie: wanneer op een dag haar moeder door spookachtige wezens wordt ontvoerd, zet zij driest de achtervolging in en besluit meteen ook haar onbekende vader op te sporen. De queeste brengt haar in Scribopolis, een verborgen stad waar onder meer Dostojevski, de zusjes Brönte, Orpheus en Shakespeare zich ophouden. Gezien die laatste innig bevriend blijkt met haar moeder – zij is de muze Calliope, weet Odessa nu -, slaat de twijfel toe: is hij haar vader? Of is het de ‘rival poet’, de machtswellusteling Mabarak? Het ontembare vertelplezier, de sprankelende eruditie, de boeiende intertekstuele en filosofische knipogen doen de fantasy van Van Olmen ook écht leven.

Facebooktwitterpinterest

Post a Comment

Your email is kept private. Required fields are marked *